Skal du på helgetur til Oslo sentrum er det uten tvil masse du kan finne på. Du kan for eksempel ta med deg din kjære på spahelg, dra på fjordcruise med familien, gå deg vill blant de mange severdighetene i sentrums gater, eller sist men ikke minst dra ned på bryggen for å smake på lokal og kortreist fisk.
Det er litt av et syn man møter på når man først får øye på fisketorget i Oslo. Dette er svært område, som for det meste kun er dedikert til å levere fersk fisk og annen sjømat til lokale og besøkende. Utenom Oslo, Bergen, og noen få andre storbyer i Norge, så er det ikke mange byer i Norge som leverer fersk fisk direkte fra fjord til bord.
Hvor kommer i det hele tatt denne tradisjonen fra? Vel, det ikke alle vet er at Oslo faktisk har en lang og uavbrutt tradisjon med fiskesalg på brygga. Det har faktisk vart i flere hundre år. Vi må ikke glemme at før oljesjokket tok over økonomien i dette landet, så var det i stor grad salg av sjømat samt jordbruk som holdt oss i live.
La oss ta en titt på vår nasjonale historie
Viktigheten av fiske i Norge har opp gjennom tidene vært enorm, og den startet så vidt vi vet helt tilbake i steinalderen, når noen av de første innvandrerne ankom landet. Man oppdaget raskt at det fantes rikelig med sjømat langs kysten av landet, og dette ble tidlig den norske befolkningens viktigste måte å livnære seg på.
Mange av oss ble kanskje overrasket og lett sjokkert, når vi på ferietur i Spania fant ut av at spanjolene faktisk bruker norsk fisk i noen av deres mest kjente matretter, som for eksempel Bacalao. Er vi virkelig så internasjonale i lille Norge? Svaret er ja! Vi er en av Europas største eksportører av nettopp fisk, i tillegg til annen sjømat.
Det de fleste av oss ikke vet, og nok vil bli enda mer overrasket over, er at vi i Norge begynte å eksportere fisk så tidlig som på 1100-tallet, i forbindelse med frakten av sild til England. Vi har altså en svært rik historie, samt innflytelsessterk posisjon i det internasjonale markedet når det gjelder sjømat, og slik har det vært i hundrevis av år.
Hva er det folk ser etter på fisketorget?
Hva er det virkelig folk er ute etter, når de tar seg en tur gjennom ferskfisk markedet på Oslo brygge? Hadde man gjort en spørreundersøkelse, så ville nok mange svart kortreist, lokal, og umodifisert mat. Vi lever i dag i et samfunn der vi nesten aldri kan vite om maten vi kjøper kommer rett fra naturen, eller om den er gått gjennom diverse sprøytekurer for å opprettholde holdbarhet.
Det er ikke bra at markedet i dag har blitt slik, men som resultat har det opprettet seg motbevegelser. Dette er motbevegelser med mennesker som vil tilbake til det som er ekte og det som er sunt og virkelig bra for oss.
Folk har de siste årene begynt å få opp øynene for mat som kommer rett fra sin riktige kilde, da det begynner å bli allmenn kunnskap at genmodifisering og sprøytemidler ikke er noe bra for maten vår. Som resultat ser man flere og flere, også unge mennesker, som beveger seg gjennom Oslos fisketorg i disse dager.
Dette er folk som gjerne har opplevd personlig hvor viktig det er å spise riktig, sunn mat. Kanskje man har kjempet seg gjennom en sykdom, og deretter bestemt seg for å lese om hvilke typer drivstoff kroppen vår er ment for å ha.
Hvor kommer denne nyvunne interessen fra?
Det å være frisk og opprettholde god helse er noe som virkelig har blitt populært i samfunnet vårt de siste årene. Før spiste man enkelt og greit det man fikk, og de fleste var fornøyd med det.
Det man må huske derimot er at for 100 år siden fantes det nærmest ingen form for modifisering og annen type kurering av maten vår. Det man spiste hadde som regel de ingrediensene det skulle ha i seg. I dag har vi derimot flere valg en noen gang før, men vi må også være smartere enn før for å ta de riktige valgene.
Som resultat har mange ulike såkalte alternative matkulturer dukket opp i løpet av de siste årene. Mange av dem har som hensikt å hjelpe folk til å gjøre de riktige valgene når det kommer til hvilken mat man skal velge. Flere har valgt å bli vegetarianere, men det finnes også dietter som paleo, steinalderkost, og liknende, som promoterer den maten vi spiste som urmennesker.
Når det kommer til lokal, umodifisert, og kortreist mat, så er det svært lite som kan måle seg med fisken man får på fisketorget, og på de omringende fiskerestaurantene i Oslo. Det er en herlig følelse å vite at når man setter seg ned for et skikkelig herremåltid ved bryggen i Oslo sentrum, så kommer fisken direkte fra fjordene man ser ut over når man sitter der.
Den beste matopplevelsen
Hvordan kan vi alle oppnå de beste matopplevelsene mulig når vi tar oss en tur ut på byen neste helg? Det første man må gjøre er å planlegge hvor man skal gå, og hvem man vil ha med seg. Angående spørsmålet om hvor man skal gå, så kan det være til stor hjelp å undersøke litt på forhånd, når det kommer til hvilken mat restauranten serverer, hvor den kommer fra, også videre.
Etter at vi har kommet frem til en restaurant som vennene våre gjerne vil være med til, så er det på tide å bestille bord. På noen av de mest populære restaurantene i hovedstaden er det ikke mulig å få spise, med mindre man har reservert på forhånd.
Om man velger å gå litt utenfor sentrum derimot, så kan man fortsatt finne nydelig fersk mat. Er man derimot heldig, så finner man en restaurant med mer plass og hyggeligere priser. Uansett hvor man velger å spise, og hvilke priser de tar for maten og arbeidet sitt, så er det som virkelig betyr noe hvordan de behandler sine gjester, samt maten og opplevelsen i seg selv.
Dette har Oslo fisketorg virkelig forstått og tatt til seg. På flere restauranter ved bryggen, og i området rundt, så har restaurantene nemlig åpent kjøkken.
Dette betyr at du kan se akkurat hvordan maten din blir laget, helt fra start til slutt. Et konsept som tiltrekker mange.
Nyt fiskerestaurantene i Oslo!
Fiskesalget i Oslo har alltid vært relevant for den norske befolkningen, samt landets besøkende, men av ulike grunner. I dag har ikke fiskesalget en like stor posisjon rent økonomisk i hovedstaden, men det er allikevel fortsatt viktig. Fokus på kortreist og sunn mat har understreket dette.
Det begynte med at folk trengte mat, samt penger til å kjøpe mat, og naturlig nok ble fisketorget opprettet som en plass for fri handel i Norge. I ettertid derimot har det utviklet seg til at folk kjøper ren fisk fra Oslofjorden på grunn av sine miljø- og helsevennlige idealer. Vi kan alle være glade for at fri handel av sjømat i Oslo og Norge ikke vil forsvinne med det første!